Η μαγική συνταγή του παγωτού

0% - 16% λίπος γάλακτος
9 - 12% πρωτεϊνες (καζεϊνες) και υδατάνθρακες (λακτόζη)
12 - 16% γλυκαντικές ουσίες, κυρίως συνδυασμός σουκρόζης και γλυκόζης
0.2 - 0.5% σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές
55% - 64% νερό
ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα)
φώσφορο
βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6

Οικογένεια Σταυρίδη - Δημιουργοί Μαγικού Παγωτού

KAYAK

Pure magic

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Το παγωτό

  • Είναι από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου λόγω του γάλακτος που περιέχει. Η μη επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, του κυριότερου συστατικού των οστών, από τη διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την οστική πυκνότητα.
  • Είναι πηγή βιταμινών Α, Ε, Β1, Β2, Β6
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχει κακάο, ξηρούς καρπούς (πολυφαινόλες) και φρούτα (βιταμίνες Α, Ε).
  • Νομοθετικά, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό. Η διατήρησή τους εξασφαλίζεται με την παστερίωση και την κατάψυξη.
  • Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από το γάλα, γι’ αυτό και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
  • Είναι ο πιο γλυκός και ο πιο δροσιστικός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους

Ο κανόνας

Να αγοράζετε το παγωτό πάντα από κατάψυξη. Να προσέχετε να μην έχει λιώσει. Αν δεν το καταναλώσετε κατευθείαν πρέπει να το τοποθετήσετε το γρηγορότερο δυνατό σε κατάψυξη.

Think Slim?

Φυσικά! Aφού 1 μπάλα παγωτό Sorbet ισοδυναμεί θερμιδικά με 2 φρούτα!!!

Ποιος εφηύρε το παγωτό;

Τα πρώτα βήματα της ανακάλυψης του παγωτού, μας μεταφέρουν σε ιστορίες και θρύλους μακρινούς, χαμένους στο πέρασμα των αιώνων, που είναι άκρως γοητευτικοί και ενδιαφέροντες.

Τα πρώτα παγωτά δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα, γύρω στο 2000 π.Χ. Παρασκευαζόταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τοποθετούνταν στο χιόνι για να πήξουν.

Τα περισσότερα βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του παγωτού είναι γεμάτα από πολλών ειδών μύθους. Ο δημοφιλέστερος απ’ αυτούς αναφέρεται στον Μάρκο Πόλο (1254-1324), ο οποίος είδε να παρασκευάζουν παγωτά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα και στην επιστροφή του τα έφερε στην Ιταλία. Το 1533, όταν η Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β’ της Γαλλίας, έφερε στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, η οποία έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό. Το παγωτό ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων καθώς ήταν πολύ ακριβό, αφού δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί ο πάγος το καλοκαίρι.

Όμως γύρω στα 1560 ένας Ισπανός γιατρός που ζούσε στη Ρώμη, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα, ανακάλυψε ότι προσθέτοντας νιτρική ποτάσα στο χιόνι και στον πάγο μπορούσε να καταψύξει οτιδήποτε πολύ πιο γρήγορα.

Η τεχνική της παρασκευής κρέμας με γάλα και αυγά ξεκίνησε στη Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα. Οι Αμερικάνοι γεύτηκαν για πρώτη φορά το παγωτό το 1800. Τον 19ο αιώνα η βιομηχανική κατασκευή του παγωτού απλουστεύτηκε με την εμφάνιση του παγωτού μηχανής το 1843 στη Αγγλία και στην Αμερική. Το παγωτό διαδόθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική χάρη στους Ιταλούς μετανάστες που το πωλούσαν στους δρόμους.

Το παγωτό και οι αρχαίοι Έλληνες

Τον 5ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και φρούτα στην αγορά της Αθήνας καθώς ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ενθάρρυνε τους αρχαίους Έλληνες ασθενείς να τρώνε πάγο.

Τον 4ο αιώνα π.Χ. ήταν γνωστό ότι ένα αγαπημένο γεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και νέκταρ.

Συνταγές με εικόνες
Συνταγές με video